Proiectul la care Poșta Română doar visează: dronele autonome livrează deja colete

de: Mădălina Bahrim
11 05. 2021

Viitorul livrărilor e complet diferit de ceea ce se întâmplă în prezent în acest domeniu. Dronele au început deja să ia locul mașinilor de curierat și se pare că își fac treaba mult mai rapid.

Odată cu livrarea cu drone clienții beneficiază de avantaje suplimentare, printre care timpii scurți de livrare, posibilitatea programării unui program flexibil de livrare, dar și șansa de a fi conectați la marile orașe, dacă trăiesc în zone greu accesibile sau îndepărtate.

În susținerea acestui demers, de curând, a avut loc un eveniment istoric în utilizarea dronelor pentru livrarea coletelor. Royal Mail, poșta națională din Marea Britanie, a efectuat prima livrare de colete cu o dronă autonomă. Drona a livrat două pachete către destinatarii lor din Insulele Scilly. Royal Mail spune că este primul transportator de colete din Marea Britanie care livrează pachete către o insula din Regat, pe o distanță de peste 11.000 de kilometri.

În coletele transportate cu drona autonomă se regăseau, printre altele, și teste pentru depistarea Covid-19, dar și echipament de protecție individuală împotriva infecției cu noul tip de coronavirus.

Pentru început, dronele vor fi folosite pentru livrarea de echipamente de protecție, teste și alte consumabile necesare în contextul pandemic. Cu ajutorul dronelor, autoritățile pot trimite truse de ajutor comunităților care se află în zone izolate și greu accesibile.

Drona are o capacitate impresionantă de transport

Construită de Windracers, aceasta poate transporta colete de diferite dimensiuni, de o greutate maximă de 100 de kilograme. Vestea cea mai bună este că drona nu depinde de o vreme favorabilă. Ea a circulat fără probleme și când condițiile meteorologice nu erau tocmai prietenoase și nu este nici dependentă de maree.

Proiectul îndrăzneț și revoluționar a fost finanțat de guvern și a fost dezvoltat în parteneriat cu DronePrep, Skyports, Consortiq Limited, Universitatea din Southampton, Excalibur Healthcare Services și Windracers Limited.

Dacă acest proiect va avea succes, fondatorii previzionează că acesta este viitorul în materie de transport. Astfel, comunitățile din zonele îndepărtate, defavorizate, către care accesul se realizează cu dificultate, ar putea fi conectate la zonele dezvoltate cu ajutorul acestor drone ce le-ar transporta materialele și produsele necesare.

De asemenea, folosite în zonele marilor orașe, dronele pot reduce traficul terestru și pot îmbunătăți calitatea serviciilor de livrare, prin timpi reduși de livrare, dar și flexibilitatea programului în care beneficiarul așteaptă coletul.